Iskias (Iskiassmerter,Sciatica)

Hvad er Iskias ?

Navnet ”iskias” kommer fra den store nerve (nervus iskiadicus), der løber fra hver side af rygsøjlen i lænden, ud i benene og ned til fødderne. Afklemning, irritation eller skader på nerven kan give smerter i hele nervens forløb alt efter, hvor den er påvirket. Smerter i lænden, der strækker sig ned i benet og evt. fødder, får ofte betegnelsen ”iskias”/”iskiassmerter”.

Årsag til Iskiassciatic

  • Den hyppigste årsag til iskiassmerter er diskusprolaps – en tilstand hvor en diskus fra rygsøjlen presses ud mod rygmarvskanalen og derved forårsager symptomer.
  • Alle former for irritation eller inflammation af iskiasnervenkan forårsage smerterne.

Symptomer på skiasI

Ofte forekommer smerterne kun i én side af kroppen. Nogle patienter har desuden skarpe smerter i en del af f.eks. benet eller hoften og følelsesløshed i andre dele af kroppen. Smerterne kan i nogle tilfælde også føles i bagsiden af lægmusklen eller i fodsålen. Desuden kan svaghedsfølelse forekomme i det ramte ben.

Det er desuden karakteritisk for symptomerne fra iskiasnerven, at de stråler fra lænderyggeSciatica2n og den øvre del af balderne ned langs bagsiden af låret til bagsiden af underbenet. Resultatet af dette kan være:

  • Smerter i lænden
  • Smerter i balderne
  • Hoftesmerter
  • Smerter i benene

Man kan have iskiassmerter uden at lændesmerter er til stede.

 

Del Kinesisk Akupunktur Klinik: